Gæsteforfatter: Stud.Polit Alexander Leo-Hansen

Står du i gæld til de offentlige myndigheder eller til en privat virksomhed, kan du risikere at blive registreret i RKI. Men hvad er RKI egentlig, og hvilken betydning har en plads i registret for din hverdag og din fremtid? Det kan du læse lige her.

Hvad er RKI?

RKI er forkortelsen for Ribers Kredit Information. RKI er ejet af virksomheden Experian, og er et register over såkaldte ”dårlige betalere”. Det bliver primært brugt af virksomheder og offentlige myndigheder, der gennem registret har mulighed for at kreditvurdere en kunde, inden der indgås aftaler mellem de to parter.

Hvordan ender man i RKI?

Er man registreret som dårlig betaler i RKI betyder det, at man har en gæld, der ikke er blevet betalt på trods af adskillige regninger og rykkere fra långiver. Man skal have modtaget 3 skriftlige rykkere, hvoraf de to første skal sendes med mindst 10 dages mellemrum og ikke må advare om RKI. Den tredje rykker skal varsle om, at man risikerer at blive indberettet til RKI. Betaler man ikke sin gæld efter de tre rykkere, har långiveren ret til at registrere dig i RKI. Man kan både blive registreret i RKI som privatperson og som virksomhed.

Der er dog forskel på, om man skylder penge til en virksomhed eller til en offentlig myndighed.

Skylder man penge til en virksomhed, skal beløbet være på mindst 200 kr. og både virksomheden og den, der er blevet varslet om at blive registreret i RKI, skal være enige om, at man skylder penge.

Skylder man penge til en offentlig myndighed, skal beløbet være på mindst 7.500 kr., og der skal være gået 4 uger fra, at den sidste rykker, som advarer om registrering i RKI, er modtaget, til at myndighederne må gennemføre registreringen.

Man skal desuden være fyldt 18 år for at kunne blive registreret i RKI.

Så længe er du registreret i RKI

Man kan maksimalt være registreret i RKI i 5 år. Herefter bliver registreringen slettet. Også selvom du ikke har betalt din gæld. Man kan godt blive registreret i RKI mere end én gang, men det er ikke muligt at blive registreret for den samme gæld igen, selvom man ikke har betalt beløbet efter de 5 år. Bliver man fjernet fra RKI betyder det dog ikke, at ens gæld forsvinder. Den vil blive hængende indtil, den er betalt, og kreditoren kan stadig forsøge at få dig til at betale gælden, du vil bare ikke være registreret i RKI længere.

Sådan kommer du ud af RKI

Som udgangspunkt er den hurtigste måde at komme ud af RKI at betale sin gæld. Har du pengene til rådighed, så betal hele din gæld, så snart det er muligt. Det er firmaets opgave at slette dig fra RKI, så når du har betalt din gæld, skal du bede dem om at fjerne dig fra registret. Kan man ikke betale hele sin gæld på én gang, bør man forsøge at blive slettet fra RKI ved at lave betalingsaftaler med sine kreditorer. I kan forhandle om et afdrag, der er realistisk for dig, så du en dag kan komme ud af RKI. Selvom du indgår i en betalingsaftale med dine kreditorer, bliver du dog i de fleste tilfælde ikke slettet fra RKI, før du har betalt al din gæld, eller når der er gået de 5 år.

For at komme ud af RKI hurtigst muligt, så overvej om der er noget i din hverdag du kan lave om på, så du får pengene til rådighed og kan betale dig ud af RKI. Har du for eksempel nogle værdigenstande, du ikke bruger mere og kan tjene nogle penge på at sælge?

Undgå at havne i registret igen

Når du først er kommet ud af RKI, bør du gøre alt for at forhindre, at du bliver registreret igen. Derfor bør du se din registrering hos RKI som en øjenåbner og et tegn på, at du bør få styr på din økonomi. Det kan være rigtig svært at sætte sig ind i, hvordan man pludselig får styr på sin økonomi, og det sker bestemt ikke fra den ene dag til den anden. Et godt sted at starte er med et privatbudget. Med et privatbudget kan man danne sig et overblik over sin økonomi, så man ved, hvad man har og ikke har råd til, så man forhåbentlig ikke ender med at havne i gæld og i RKI endnu en gang. Det er en god idé at få hjælp til at få lavet et privatbudget, hvis det ikke er noget, man har erfaring med. På den måde kan man få nogle gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, og hvordan man kan forhindre, at man kommer i klemme i fremtiden.

Konsekvenserne ved at være registreret i RKI

Når først man er registreret i RKI, bliver ens hverdag lidt mere besværlig. Det kan for eksempel være tæt på umuligt at optage lån, og man kan blive nægtet lov til at oprette mobilabonnementer og købe på afbetaling. Alle virksomheder, der indgår en handels- eller forretningsaftale med dig, kan slå dig op i registret. De vil ofte kræve, at man enten betaler med kontant eller betaler forud. Især når der er tale om store køb som køb af bil eller en rejse, kan man risikere at skulle betale kontant.

Er du havnet i RKI ved en fejl?

Virksomheder må ikke registrere dig i RKI, hvis du ikke er enig i, at du skylder penge eller i hvor mange penge, du skylder. Mener du, at du er blevet registreret i RKI ved en fejl, så kan du kontakte RKI for at få dem til at fjerne registreringen.

Åbent og lukket register

RKI-registret har to forskellige registre – et åbent og et lukket. Hvis man skylder små beløb, det vil sige mellem 200 og 1.000 kr., er man registreret i det lukkede register, og ens oplysninger vil ikke være offentligt tilgængelige. Har man derimod en gæld på mere end 1.000 kr., bliver man registreret i det åbne register. Det åbne register har alle RKIs kunder adgang til. Deres kunder omfatter alle banker og større virksomheder samt andre, der på en anden vis arbejder med kredit eller lån.

Debito elsker at hjælpe og bidrage til at virksomheder og privatpersoner får en bedre økonomi – har du også et godt indlæg der er relevant? Tøv ikke med at sende det til os – vi bringer det gerne.