En registrering i RKI er noget de fleste helst vil undgå, da det kan gøre det utrolig svært at købe selv de mest basale ting i hverdagen. I denne artikel har vi kigget nærmere på en række af de ting, som man ikke kan, hvis man er registreret i RKI.

Hvad er RKI egentlig?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, et register ejet af virksomheden Experian. Udover RKI findes der også det såkaldte ”Debitor Register”, men det er klart RKI, der er mest brugt.

RKI registreret består af personer, som er blevet kreditvurderet som dårlige betalere. Det betyder i praksis, at hvis en person er registeret i RKI, så vil han eller hun (næsten) altid få afslag på f.eks. et lån i banken. Kan man betale kontant, er det selvfølgelig ikke noget problem at købe hus, bil osv. Men uden et lån, er det for de fleste dog sjældent en mulighed.

Står du i RKI, kan du også komme ud for, at du ikke kan få lov at købe visse ydelser, hvor der opkræves en månedlig betaling. Det kunne f.eks. være bredbånd, hvor nogle bredbåndsudbydere vælger ikke at acceptere dig som kunde, simpelthen fordi de ikke tror på, at du vil kunne betale de månedlige regninger fremover.

Du kan selv tjekke om du står i RKI her.

Det er nemt at forestille sig, hvor svært det kan være at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man er registreret i RKI og ikke kan få lov at købe hverken mobil-, tv- eller internet-abonnement. Derfor er RKI registreringer ofte en effektiv metode for inkassovirksomheder.

Hvordan bliver man registreret i RKI?

Det er klart, at hvis du ikke betaler dine regninger, så stiger risikoen for, at du havner i RKI. Der er dog en række regler for, hvornår en virksomhed må registrere dig i RKI:

 • Rykkerne for din betaling skal være skriftlige
 • Du skal have modtaget minimum 3 rykkere inden du kan registreres
 • De første 2 rykkere må ikke varsle om RKI, og de skal sendes med minimum 10 dages mellemrum
 • Den tredje rykker skal advare om indberetning til RKI-registret, før de må indberette dig.
 • Unge under 18 må ikke registreres i RKI

Men hvordan kan en registrering i RKI begrænse dig og din hverdag. Lad os se på fem eksempler.

Køb af abonnementsprodukter

Rigtig mange udbydere af abonnementsprodukt som f.eks. bredbånd, streaming og telefoni tjekker om du er registeret i RKI, inden de vil sælge dig et abonnement. 

Derfor vil du opleve, at nogle bredbånds-udbydere ikke vil sælge dig deres løsninger, hvis du er registeret i RKI.

Billig-Bredbånd.nu har i en rundspørge hos en lang række danske bredbåndselskaber fundet ud af, at følgende udbydere ikke tillader kunder, som er registeret i RKI:

 • Telia
 • Telenor
 • Stofa
 • YouSee

Den overordnede begrundelse er, at kunder der er registeret i RKI, simpelthen er for dyre på den lange bane, til at det kan betale sig at tage dem ind.

En del bredbåndsudbydere tjekker dog ikke RKI, så hvis du bor i et område, hvor det er muligt at få bredbånd fra en af de nedenstående udbydere, så kan du godt få bredbånd til trods for registrering i RKI:

 • Kviknet
 • Hiper
 • Fullrate

Begrænsede lånemuligheder

Det siger lidt sig selv. Det er de færreste banker, som vil låne dig penge, hvis du står i RKI, da de med rette kan være bekymret for, om du nogensinde vil betale lånet tilbage.

Ikke at kunne låne har vidtrækkende konsekvenser, og det betyder f.eks., at du ikke vil kunne købe din egen bolig eller bil. Helt generelt kan man sige, at hvis du har et projekt eller noget du gerne vil købe, som koster et større beløb, så kan det blive en udfordring, hvis du står i RKI.

Kreditkort er ikke en mulighed

Et kreditkort er et kort med kredit, altså et beløb, som du må bruge, udover hvad der står på din konto. 

Kredit er altså et slags lån, og står du i RKI, vil bankerne sandsynligvis ikke udstede et kreditkort til dig, da de på den måde vil give dig en kredit, som du muligvis ikke kan betale tilbage.

I stedet for et kreditkort, kan du få et debit-kort, hvor det kun er muligt at bruge de penge, som man rent faktisk har på sin konto.

Slut med køb på afbetaling

At købe noget på afbetaling betyder, at du køber det på kredit, altså at du ikke skal betale nu, men kan afdrage over tid. 

Dette er som de to andre eksempler et form for lån, og ønsker du at købe det flotteste anlæg i HIFI klubben på afbetaling, vil du derfor få et afslag, hvis du står i RKI.

Glem benzinkortet

Benzinkort fungerer på den måde, at du kan tanke løs og betale med benzinkortet ved standeren. Ved udgangen af måneden betaler du så for den benzin, du har tanket, og du har derfor i princippet fået benzin i en hel måned, inden du skal betale. Du har fået benzin på kredit.

Står du i RKI, kan benzinkort-udbyderen ikke være sikker på, at de får betaling for den benzin, som du har tanket, og derfor vil de ikke udstede et benzinkort til dig.

Helt generelt vil du, hvis du står i RKI, være udelukket fra de fleste typer af kontokort.