Dette indlæg er udgivet i samarbejde med billig-bredbånd.nu – eksperter i bredbånd og streaming.

En registrering i RKI er noget de fleste helst vil undgå, da det kan gøre det utrolig svært at købe selv de mest basale ting i hverdagen. I denne artikel har billig-bredbånd.nu set på, hvor svært det kan være at få noget basalt som f.eks. bredbånd til hjemme, hvis man er registreret i RKI.

Selvom vi kigger på bredbånd i dette indlæg, så mener redaktionen hos billig-bredbånd.nu at casen i mange tilfælde er den samme, hvis man kigger på andre produkter som f.eks. mobil-abonnementer, TV-abonnementer, streamingtjenester – i det hele taget abonnementsbaserede tjenester.

Vi ser også i dette indlæg på inkasso, og hvordan f.eks. bredbåndsudbydere i mange tilfælde, udover at registrere dig i RKI, også vælger at inddrive ubetalte regninger via inkasso.

Men hvad er RKI egentlig?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, et register ejet af virksomheden Experian. Udover RKI findes der også det såkaldte ”Debitor Register”, men det er klart RKI, der er mest brugt.

RKI registret består af personer, som er blevet kreditvurderet som dårlige betalere. Det betyder i praksis, at hvis en person er registeret i RKI, så vil han eller hun (næsten) altid få afslag på f.eks. et lån i banken. Kan man betale kontakt, er det selvfølgelig ikke noget problem at købe hus, bil osv. uden et lån, men for de fleste er dette dog sjældent en mulighed.

Står du i RKI, kan du også komme ud for, at du ikke kan få lov at købe visse ydelser, hvor der opkræves en månedlig betaling. Det kunne f.eks. være bredbånd, hvor nogle bredbåndsudbydere vælger ikke at acceptere dig som kunde, simpelthen fordi de ikke tror på, at du vil kunne betale de månedlige regninger fremover.

Du kan selv tjekke om du står i RKI her.

Det er nemt at forestille sig, hvor svært det kan være at få hverdagen til at hænge sammen, hvis man er registreret i RKI og ikke kan få lov at købe hverken mobil-, tv- eller internet-abonnement.

Lad os derfor se på, hvordan man egentlig havner i RKI, så du evt. kan undgå det, hvis din økonomi i en periode har svært ved at hænge sammen.

Hvordan ender man i RKI?

Det er klart, at hvis du ikke betaler dine regninger, så stiger risikoen for, at du havner i RKI. Der er dog en række regler for, hvornår en virksomhed må registrere dig i RKI:

 • Rykkerne for din betaling skal være skriftlige
 • Du skal have modtaget minimum 3 rykkere inden du kan registreres
 • De første 2 rykkere må ikke varsle om RKI, og de skal sendes med minimum 10 dages mellemrum
 • Den tredje rykker skal advare om indberetning til RKI registret, før de må indberette dig.¨
 • Unge under 18 må ikke registreres i RKI

Kilde: Taenk.dk

RKI og inkasso

Når man taler om RKI, kan man næsten ikke undgå også at tale om inkasso.

Inkasso er en proces, hvor dem du skylder penge til, overdrager kontakten til dig til en advokat eller inkassobureau, således at i sammen kan finde en passende aftale, hvor gælden bliver betalt.

Ofte kan virksomheder, som mangler at modtage betaling fra en kunde, varsle om inkasso i de første rykkere, inden der varsles om RKI. En registrering i RKI udelukker dog ikke en Inkasso-sag.

Selvom et produkt om f.eks. bredbånd ikke koster alverden per måned, så er der f.eks. stadig mange bredbåndsudbydere som benytter sig af at køre en inkasso-sag, hvis en kunde ikke betaler sine regninger.

F.eks. skriver Teleankenævnet at:

“Hvis du stadigvæk ikke betaler regningen, kan teleselskabet vælge at lade sagen overgå til inkasso hos et inkassofirma eller en advokat. Teleselskabet skal dog forinden sende dig en advarsel om, at sagen vil blive sendt til inkasso, hvis du ikke betaler inden for en frist på minimum 10 dage. Dette varsel kan gives i f.eks. en rykkerskrivelse. Teleselskabet er berettiget til at opkræve et inkassogebyr på kr. 100,00, for at sende sagen videre til inkasso. Når du modtager henvendelsen fra inkassofirmaet eller advokaten, skal det tydeligt fremgå af henvendelsen, hvilken gæld, der er tale om, og på hvis vegne gælden inddrives. Inkassofirmaet eller advokaten skal endvidere give dig en frist på 10 dage til at betale gælden og inkassoomkostningerne, før firmaet eller advokaten må gå videre med sagen, f.eks. til retten. Hvis du betaler inden de 10 dage, kan der ikke påløbe udgifter ud over inkassoomkostningerne.”

Fordi det netop er så besværlig og omkostningstung opgave at indkræve ubetalte bredbånds-regninger, er der en del udbydere, som laver et RKI-tjek på dig, inden du kan få lov at købe bredbånd hos dem.

Her kan du ikke købe bredbånd, hvis du er i RKI

Billig-Bredbånd.nu har i en rundspørge hos en lang række danske bredbåndselskaber fundet ud af, at følgende udbydere ikke tillader kunder, som er registeret i RKI:

 • Telia
 • Telenor
 • Stofa
 • YouSee

Den overordnede begrundelse er, at kunder der er registeret i RKI, simpelthen er for dyre på den lange bane, til at det kan betale sig at tage dem ind.

Her kan du godt købe bredbånd

En del bredbåndsudbydere tjekker dog ikke RKI, så hvis du bor i et område, hvor det er muligt at få bredbånd fra en af de nedenstående udbydere, så kan du godt få bredbånd til trods for registrering i RKI:

 • Kviknet
 • Hiper
 • Fullrate

Konklusion

RKI er bestemt noget man bør undgå, ikke kun fordi det gør dagligdagen en del mere besværlig, men også fordi der ofte medfølger en inkasso-sag samt dyre rykkergebyrer.

Konklusionen fra billig-bredbånd.nu lyder desuden således:

Denne lille undersøgelse, som vi har lavet her viser, at selv et produkt, som vi alle bruger, nemlig bredbånd, kan være svært (dog ikke umuligt) at få, hvis man er registeret i RKI. Vores undersøgelse kan i vid udstrækning overføres til andre abonnementsbaserede tjenester, og derfor er vores konklusion klar – Undgå RKI, hvis du fortsat vil streame Netflix, tale i mobil og surfe uhindret på nettet…

 

Artiklen er skrevet af Billig-Bredbånd, og er hverken betalt eller sponseret heraf.