Dette indlæg er udgivet i samarbejde med Samlino – sammenligningsportal inden for økonomi, finansielle ydelser, bilforsikring, bredbånd og mobilabonnementer

For 4. år i træk falder antallet af personer der er registreret i RKI, og tallet var i udgangen af 2017, begyndelsen af 2018 nede på lidt over 212.000 personer. Det svarer til at 4,5 procent af den samlede danske befolkning.

Faldet har heldigvis mange årsager, men en af dem er at danske virksomheder igennem årene er blevet bedre til dels at kreditvurdere deres kunder, er blevet bedre til inkasso og at få sat gang i processerne omkring gældsinddrivelse af ubetalte fakturaer – det giver en bedre bundlinje hos de danske virksomheder – og en bedre økonomi for de private der ofte uheldigvis havner i RKI.

Men at komme ud af RKI, eller helt at undgå RKI, kræver at du som skyldner, formår at håndtere din gæld; uanset om kravet er sendt til et inkassofirma eller om det er kreditor der rykker for betaling. En håndtering der ofte er svær – men nødvendig, hvis du skal komme godt videre.

Har du en eller flere kreditorer, du skylder penge, har Samlino her 5 gode råd til dig:

  1. Få et overblik : De fleste skyldnere har et meget ringe overblik over deres gældsforhold – og ofte er det rigtig synd, for i mange tilfælde er deres økonomiske situation overkommelig, men det kræver et overblik før man kan handle og reagerer på sin situation. Forsøg derfor altid at skabe dig et overblik – har du ikke selv mulighed for det, så allierer dig med en der kan hjælpe dig.
  2. Ta’ en dialog med virksomheden: Har du en eller flere ubetalte regninger fra en virksomhed, der måske nu er begyndt at sende dig rykkerskrivelser med rykkergebyr, så er første step for dig som skyldner at kontakte virksomheden. Har du ikke mulighed for at betale nu, så tag en dialog med virksomheden hvordan du kan afdrage.
  3. Ta’ en dialog med inkassofirmaet: Er sagen røget til et inkassofirma eller måske til en advokat for at blive inddrevet, benævnes det som inkasso. Processen er forskellig fra inkassofirma til inkassofirma – men en ting er fælles for dem alle: der vil påløbe renter, inkassogebyr, rykkergebyr og måske kompensationsgebyr. Det kan med andre ord blive meget dyrt, hvis du vælger at ignorer en inkassovirksomhed. Opfordringen er dog at kontakte firmaet, og fortæl om din situation – du vil typisk få mulighed for en afdragsordning, og et stop for påløbende renter og gebyr.
  4. Tilbyd en afdragsordning du kan overholde: Har du ikke pengene til at betale et krav som en virksomhed eller et inkassofirma tilbyder dig, så hør om muligheden for en afdragsordning. Typisk vil du få en accept heraf. Sørg for at tilbyde et beløb som du kan overholde.
  5. Vis vilje – undgå flyverskjul: Mange føler ofte en vis skam over at skylde penge til en virksomhed eller et inkassofirma – det medfører ofte total flyverskjul fra skyldner. En ubetalt faktura er ingen skam, og det er super vigtigt for dig som skyldner at vise en vis form for vilje

Samlino har ligeledes gode råd om inkasso, hvis du er privatperson og har brug for et overblik over dine muligheder.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Samlino, og er hverken betalt eller sponseret heraf. Debito og Samlino har en fælles interesse om at oplyse om økonomiske forhold der hjælper danskerne.