Kreditor

Denne artikel fortæller alt du bør vide om at være kreditor - og hvordan man som kreditorer skal forholde sig til sine dårlige betalere.

Hvad er en kreditor?

Ordet kreditor kommet af det latinske creditor - og betyder "at betro".
En kreditor er en person, virksomhed og organisation der har noget tilgode hos en anden part, virksomhed eller person. Denne part kaldes en debitor.
Oftest bruges ordet i regnskabsmæssige sammenhænge og tilgodehavende hos debitor er derfor typisk i form af penge - men kan i princippet være hvad som helst.

Har man en inkassosag vil det derfor være en kreditor der har et tilgodehavende hos en debitor.

[activecampaign form=31]

Simpel kreditor

Der findes i udgangspunktet to type af kreditorer - simple og privilegeret.

Har du et helt anmeldeligt krav, i form af et faktura-krav, hvor du som virksomhed har solgt et produkt eller en tjeneste til en anden part (virksomhed eller privatperson) - så vil dette typisk krav typisk et simpelt krav, hvis der ikke er aftalt andet og det kun er fakturen der ligger til grund for dit krav.

I dagligdagen vil dette ikke have have den store betydning for din faktura du har sendt - så længe den blot bliver betalt og at debitor ikke er i økonomiske vanskeligheder og eller konkurs.

En simpel kreditor har hvad der kaldes et simpelt krav.

 

Privilegeret kreditor

Det modsatte af en simpel kreditor er en privilegeret kreditor.

En privilegeret kreditor står i udgangspunket før de simple kreditorer - med deres simple krav.

I hverdagen har dette ikke den store betydning for dig som virksomhed og leverandør og dermed kreditor - men ved en konkurs kan det være afgørende af hvilken type dit krav er. For en privilegeret kreditor vil stå foran alle andre kreditorer - uanset hvilke beløb de måtte have, i tilfælde af en konkurs, hvor et eventuelt bo skal gøres op og dividende uddeles til de tilbageværende kreditorer som konkursboet måtte have

Hvordan kan man så stå før andre?
Ofte ligger der væsentlig mere jura bag, end blot en faktura - typisk vil det være i forbindelse med lån og lignende, hvor en bank eller långiver juridisk stiller sig foran andre for at sikre dit lån eller lignende.

 

Brug for hjælp til at inddrive dine ubetalte fakturaer fra dine debitorer?

Lad os hjælpe dig gratis igang med inkasso allerede nu - det tager under 2 minutter at komme af med sine dårlige betalere og debitorer som kreditor med debito.

Purchase on Envato Fra 0 kroner